Allt om torv

Vad är torv och
vad används det till?

Här har vi samlat allt du behöver veta om torv och dess olika användningsområden.

Beställ »

Vad är torv?

Läs mer om torv

Torv består av delvis förmultnade växtdelar i mossar och kärr. På grund av mossarnas syrebrist har växterna endast till viss del brutits ner och innehåller fortfarande mycket energi.

Hur bryter man torv?

Läs mer om torv

I Sverige bryter (eller skördar) man torv med traktor främst på sommaren, när det är som varmast och torrast. Regnar det mycket en sommar blir skörden försenad och svårhanterlig. Marken harvas först och sedan vänds torven upp, med hjälp av en traktor. Efter skördningen får torven ligga och torka till. När den torkat klart transporteras den vidare till torvfabriken.

Var finns det torv?

Läs mer om torv

Torv finns främst i norra Asien och i Nordamerika, men även i Sverige. Nästan 15% av Sveriges mark är täckt av torv. På det småländska höglandet ligger Holmebo torvmosse, strax utanför det lilla samhället Rydaholm i Jönköpings län. I denna pittoreska bullerbymiljö har det brutits torv sedan 1948. Idag levereras torven till hela Sverige, samt till Danmark och övriga Norden. De främsta kunderna finns inom trädgård och lantbruk.

Vad används torv till?

Ring oss »

Som jordförbättring

Vanligare är det då att använda torv inom odling och lantbruk. Genom att blanda upp planteringsjord med torv så sänker man PH-värdet på jorden och ökar dess förmåga att suga upp vatten. Torven binder och lagrar också näringsämnen och gör att jorden blir luftigare.

Som stallströ

Utmaningen i ett stall är att hålla miljön torr och luktfri. Traditionellt har man ofta använt halm och kutterspån. Den bästa uppsugningsförmågan och det billigaste alternativet är dock torv och torvmix. Dessutom binder torven ammoniak och gaser, vilket gör att ditt stall luktar bättre. Det låga PH-värdet gör det också svårare för bakterier att växa till sig. Torvmix som stallströ skapar en extra bekväm miljö för dina hästar och grisar.

Övriga användningsområden

Bränsle:
Torv kan användas som bränsle, på grund av att energiinnehållet i torven fortfarande är högt. I Sverige utgör torveldningen endast en bråkdel av den totala användningen av fossila bränslen.

Inom spa och hälsa:
Inom hälsa och spaverksamhet kan man använda torv. Då används det främst för lerinpackningar, då torven gör huden extra len och mjuk.

Som byggnadsvårdsmaterial:
I äldre hus och fortfarande, inom byggnadsvården, använd torv som fyllnadsmaterial i väggar. Genom att tillsätta släckt kalk håller man också möss, råttor och vägglöss borta. Även i gamla torpargrunder har man använt torv för dess uttorkande egenskaper.

Nedan följer några av de växter som behöver torv:

Rhododendron och azalea

Hasselört

Bergenia

Funkia

Vintergröna

Påskliljor och andra liljor

Se alla våra produkter

Ladda ner vår produktkatalog (PDF) >>
Ring oss »